Home HARDWARE 360 Camera's Review: Bublcam

Review: Bublcam

Review: Bublcam
0
0

360-graden-stereografische-panoramacamera

Het is een hele mond vol voor deze camera en misschien is virtual reality-camera of vr-camera wel een betere verwoording. Met de Bublcam schiet je namelijk foto’s en video’s in 360×180 graden vrijwel zonder zogenoemde blinde vlek. Dit maakt de opnames geschikt om terug te bekijken met bijvoorbeeld een virtual reality-bril als Google Cardboard, de Samsungs Gear VR of Oculus Rift. We krijgen de Bublcam in bruikleen en testen de mogelijkheden uitvoerig.

Ronde bal

bubl3Wie rondloopt met een ronde bol op een stok krijgt veel bekijks. De Bublcam ziet er op het eerste gezicht vreemd uit. Het is een zwarte bolvormige camera van ongeveer 8 cm in diameter, net een centimeter groter dan een tennisbal. Op deze bol zitten vier stereografische lenzen met elk een 5MP camera. Daartussen zit een kleine sleufje verstopt voor een microSD-kaart met daaronder de aansluiting voor de mini USB port. Verder vind je een grote ronde knop met logo. Als de Bublcam is ingeschakeld, licht het logo op en aan de kleur van het logo kun je zien of de video- of fotostand ingeschakeld is en of de camera aan het opnemen is. Aan de onderkant van de camera, zit het schroefdraad voor de meegeleverde driepoot.

 

Gebruik

Vanwege zijn vorm is er geen ruimte voor extra features zoals een display. De Bublcam is te bedienen via de knop of de Bublcam-app die je op je mobiele telefoon of tablet kunt installeren. De Bublcam heeft een wifi-router ingebouwd, waarmee je verbinding kunt maken. Via de app kun je dan live beelden bekijken, foto en video maken en instellingen zoals de kwaliteit aanpassen.

Omdat de Bublcam gebruik maakt van wifi verlies je wel de internetverbinding op je smartphone of tablet zodra je verbinding met de Bublcam maakt. Voor het maken van een foto wordt een extensie zoals een driepoot aangeraden. De Bublcam heeft  rondom camera’s waardoor je hand al snel in de weg zit. Omdat de camera een extensie nodig heeft zorgt het al snel voor discussies op locaties waar camera-extensies verboden zijn. Zo mochten wij de Bublcam eigenlijk niet gebruiken in Disneyland Resort Parijs. We werden regelmatig aangesproken en op sommige momenten werd geëist dat we de plek verlieten. Ook musea zijn niet blij met camera-extensies. Erg jammer want dit zijn nou juist de plekken waar je met een dergelijke camera wil opnemen. Hopelijk zal met de tijd een uitzondering voor 360-graden camera’s worden gemaakt, omdat deze niet gebruikt worden voor de gefreesde selfies.

Onhandige software

bedienenDat de nieuwe techniek nog in de kinderschoenen staat, zien we ook duidelijk af aan de software. Een foto publiceren werkt erg omslachtig. De camera maakt vier losse afbeeldingen (ook wel een multiplex-afbeelding genoemd). Deze vier losse afbeeldingen  moet worden verwerkt (stitchen) tot een grote afbeelding. Een verwerkte afbeelding wordt ook wel Equirectangulare-afbeelding genoemd. Helaas kan de camera niet zelf stitchen. Een multiplex-opname dient, als je het wilt publiceren op bijvoorbeeld YouTube of Facebook, eerst te worden geüpload naar de zogenoemde Bubl cloud. Daarvoor moet je het eerst via de app te downloaden van de Bublcam naar je naar je telefoon of tablet. Vervolgens verbreek je de wifi-verbinding met de Bublcam om contact met internet te kunnen maken. Dan upload je via de app de afbeelding naar de Bubl cloud. Het kan enige tijd duren voordat een opname is verwerkt tot equirectangular beeld. Een verwerkte opnames is vervolgens niet via te downloaden via de app, maar alleen via de browser van je telefoon of computer. Heb je de opname eindelijk gedownload, dan kun je het naar de gewenste social media te uploaden. Een hele omweg voor iets dat in onze ogen een heel stuk gemakkelijker had gekund.

Bubl cloud

bublcoudVia de Bubl cloud kun je niet alleen afbeeldingen verwerken, je kunt ook verwerkt materiaal delen met vrienden. Ook is het mogelijk om beeldmateriaal van andere gebruikers te bekijken. Verder kun je via de browser ook afbeeldingen uploaden en de status van het verwerken bijhouden.

https://www.bubl.io/experiences/6002c279-26b8-4154-a243-443da00da056

Beeldkwaliteit

facebookcameraWe moeten voor ogen houden dat het een hele prestatie is om voor een betaalbare prijs zoveel techniek in een kleine bol te stoppen. Toch is de kwaliteit het best te vergelijken met de afbeeldingen die budget smartphones of de front-cam van de smartphones maken. Een equirectangulare afbeelding is in totaal 14 mega pixels groot. Video’s kunnen opgenomen worden in 1920 x 1920, maar met slechts 15 frames per seconden kijkt het niet erg prettig terug. Door de kwaliteit te verlagen naar 1440 x 1440 kan met 30 fps worden opgenomen. Het terugkijken van video’s is op een klein formaat venster op Facebook leuk, maar in virtual reality zijn details zoals gezichten niet te zien. We hebben een aantal voorbeelden hieronder geplaatst, zodat je kunt zien wat voor kwaliteit je kunt verwachten.

Ervaring

Er zitten nog veel haken en ogen aan de camera, maar tijdens terugkijken van je vakantiekiekjes is alle inspanning even vergeten. Het is een zeer bijzondere gewaarwording om via een vr-headset terug te zijn op de plek waar je de foto hebt gemaakt. Afbeeldingen en video’s keken we gemakkelijk terug met onze Oculus Rift via het gratis programma Virtual Desktop. De ervaring leerde ons dat de techniek, ondanks dat het er nu nog niet heel erg mooi uitziet, zeker de toekomst is. Parades in Disneyland konden we links naar rechts volgen en magische momenten zoals karakters die de kinderen groeten misten we niet. Geen heen en weer schieten met een camera maar gemakkelijk met een bol in je handen kijken naar wat er om je heen gebeurd. Ook foto’s zijn enorm leuk om terug te zien, zo zie eenmaal thuis ineens veel meer details dan je op de locatie zelf zag.

Facebook, Google en Microsoft investeren flink in de nieuwe techniek om het voor iedereen bereikbaar te maken. Zo kun je nu al via Facebook 360-graden video’s delen en, als je een Samsung Gear VR-headset hebt, de video’s in virtual reality bekijken. We hebben een aantal virtual reality-video’s gemaakt met de Bublcam en op onze Facebook-pagina geplaatst. Het zal nog een paar jaar duren voordat dergelijke video’s en foto’s gemeengoed worden, maar we zijn ervan overtuigd dat het de toekomst is.

Conclusie

De Bublcam is een van de eerste in zijn soort. Dat merken we niet alleen aan de lage kwaliteit camera’s, maar ook de gebruiksvriendelijkheid. Wil je gemakkelijk kwaliteitsfoto’s in 360-graden maken om vervolgens delen met je vrienden, dan kun je beter een aantal jaar wachten tot de techniek verder geëvalueerd is. Wie persé wil experimenteren met 360×180-graden fotografie heeft aan de Bublcam een betaalbaar proefmodel. We hebben erg veel plezier gehad tijdens het testen van de camera.

fotobubl2

Pluspunten

 • Leuk om in virtual reality je opnames te bekijken
 • De prijs is aantrekkelijk
 • Maakt opnames van de volledige omgeving

Minpunten

 • Onhandige software
 • Kwaliteit van video-opnames
 • Korte batterijduur

 

Bublcam

 • Prijs $ 799,-
 • Batterij  3.7V LiPo at 1560 mAh
 • Geheugen 64MB flash
 • Oplaadtijd ongeveer 2 uur
 • Aansluitingen ¼”-20 (standaard driepootformaat), USB, microSD
 • Opslag microSD/microSDHC
 • Video 1440p x 1440p met 30 fps, 1920p x 1920p met 15 fps
 • Foto 3840p x 3840p Multiplex, 5376p x 2688p Equirect (verwerkt)
 • OS iOS 8+, Android 4.1+, Mac OSX, Windows 7+
 • Draadloos wifi 2.4Ghz 802.11n
 • Afmetingen 80mm in diameter, circular
 • Gewicht 280 gram
 • Voeding 5 volt 2a via mini USB 2.0 port
ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!