Home HARDWARE Oculus Rift

Oculus Rift

Oculus Rift
0
0

De Oculus Rift is ontworpen door de Californische Palmer Luckey. Via zijn Kickstart-campagne kreeg de Oculus Rift enorm veel aandacht, waardoor het apparaat binnen slechts een paar uur succesvol was gefinancierd. In maart 2014 nam Facebook het bedrijf over voor een bedrag van 2 miljard dollar. De commerciële versie van de Oculus Rift, regelmatig CV1 (Consumer Versie 1) genoemd, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016. Een prijs is nog onbekend, maar de Palmer Luckey heeft beloofd het apparaat zo goedkoop mogelijk aan te bieden (desnoods voor de kostprijs). Wel is al duidelijk dat de consumentenversie meer dan 350 dollar zal gaan kosten. De Oculus Rift zal in eerste instantie geleverd worden met een officiële Xbox One controller. Later in 2016 zullen de speciaal ontwikkelde Oculus Touch-controllers beschikbaar komen.

Consumenten

De uiteindelijke consumentenversie wordt de derde versie van de rift die op de markt is gebracht. Eerdere versies die zijn uitgekomen, zijn de twee ontwikkelaarsversies genaamd DK1 en DK2. De uiteindelijke versie voor consumenten zal flink wat verbeterpunten krijgen. Zo heeft de headset een nieuw ontwerp zodat deze veel beter zit voor een breed publiek. Ook is de headset een stuk lichter en zou het ook mogelijk moeten zijn als brildragende gebruiker je bril op te houden. Naast het ontwerp is ook het display verbeterd. Ten opzichte van de 75 Hz en 60 Hz van de DK2 en DK1 kan de deze versie 90Hz weergeven. Dit doet hij op twee schermen die elk beschikken over een resolutie van 1080 × 1200 pixels. Ook heeft de consumentenversie een geïntegreerde koptelefoon met sublieme VR-geluidskwaliteit.

Systeemeisen

Om de Oculus Rift voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te stellen zijn de systeemeisen erg redelijk en is er een keurmerk waarmee aangegeven wordt of een kant-en-klaarsysteem klaar is voor de Oculus Rift. Pc’s die het keurmerk krijgen kosten rond de 1000 dollar. Op dit moment hebben Dell en Asus een systeem met ‘Oculus Ready’ keurmerk beschikbaar. Deze systemen beschikken minimaal over de volgende hardware:

  • NVIDIA GTX 970/290 AMD
  • Een Intel i5-4590 processor of gelijkwaardig
  • 8GB RAM +
  • Een HDMI-poort 1.3
  • 2 USB 3.0-poorten
  • Windows 7 SP1 of hoger
Naam Oculus Rift
Type hardware Processor unit, VR headset
Display type Super AMOLED
Paneel grootte 5.9 inch
Resolutie 2,160 x 1,200 (1080×1200per eye)
Refresh rate 90Hz
Field of view 90 degrees
Sensoren gyroscope, accelerometer,  magnetometers en  Positional Tracking via ir.
Interface HDMI, USB 3.0
Extra functies  Xbox One wireless controller meegeleverd
Prijs meer dan $350
Developer Oculus VR
ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!