Home How-to Bouw zelf een pc voor Virtual Reality

Bouw zelf een pc voor Virtual Reality

Bouw zelf een pc voor Virtual Reality
0
0

Zo bouw je een computer voor Virtual Reality

Zowel Oculus als HTC bieden combinatiepakketten bij hun virtual reality headset. Bij Oculus kun je 200 dollar korting krijgen op de Oculus Rift als een pc van ASUS, Dell of Alienware koopt waaraan het Oculus Ready keurmerk is gegeven. HTC heeft op het moment alleen kenbaar gemaakt een vergelijkbare aanbieding te doen, maar nog niet met welke partijen zij zullen samenwerken. Een korting van 200 euro is leuk, maar een Alienware pc kost al snel duizenden euro’s, dat kun je zelf veel goedkoper. In deze cursus leg ik je uit welke onderdelen je nodig hebt en hoe je ze kunt samenstellen, hoe je jouw nieuwe virtual reality-computer in elkaar zet en hoe je de beste software installeert voor een optimale game pc!

oculus

De hardware eisen voor virtual reality

De hardware-eisen die Oculus en HTC stellen aan het gebruik van hun virtual reality headset zijn vrijwel identiek. We hebben de eisen hieronder naast elkaar gezet en zullen je in het artikel verder uitleggen hoe jij een keuzen tussen eventuele betere hardware kunt maken.

OculusHTC800 (1)

Onderdeel Oculus Rift HTC Vive
Grafische kaart NVIDIA GeForce GTX 970 of ATI Radeon 290 of beter NVIDIA GeForce GTX 970 of ATI Radeon 290 of beter
Processor Intel i5-4590 of beter Intel i5-4590 of beter
Geheugen 8GB of meer 4 GB of meer
Besturingssysteem Windows 7 SP1 of nieuwer Windows 7 SP1 of nieuwer
Beschikbare poorten  3x USB 3.0 plus 1x USB 2.0, HDMI 1.3 1x USB 2.0 port, HDMI 1.3

 

Je huidige pc upgraden

Heb je nog een redelijk recente pc staan, dan is het natuurlijk zonde om een compleet nieuwe pc te kopen. HTC en Oculus bieden beiden software aan om te controleren of jouw pc compatibel is met virtual reality. Hiermee zie je direct of je alleen nieuwe videokaart, wat geheugen of ook een nieuwe processor nodig hebt.

De hardware compatibiliteitssoftware van Oculus kun je hier downloaden en de hardware compatibiliteitssoftware voor de HTC Vive is op Steam te vinden.

Gebruik je een kaart van Nvidia, dan kun je simpelweg ook op het NVIDIA pictogram op je taakbalk klikken en open GeForce Experience openen. Ga naar het tabblad Mijn uitrusting en daaronder naar het tabblad Virtual Reality. Je ziet dan direct of jouw huidige pc virtual reality aankan.

geforcechack
Via NVIDIA GeForce Experience kun je ook controleren of je pc klaar voor VR is.

Is slechts een onderdeel van je pc niet compatibel, zoals de videokaart, dan kun de pc compatibel maken door simpelweg je videokaart te upgraden. Is het een combinatie van je grafische kaart en het geheugen kun je ook gemakkelijk de pc uitbreiden. Is je CPU, GPU, geheugen en harde schijf te traag dan is het tijd voor een nieuwe pc en kun je hieronder lezen hoe je een nieuwe computer kunt bouwen en samenstellen.

De pc samenstellen

De processor

badge-6th-gen-core-family-stacked-straight-trn-rwd.png.rendition.intel.web.416.234Voor virtual reality wordt minimaal een Intel i5-4590 of betere processor vereist. Over AMD wordt bij beide partijen niet gesproken en daar is binnen de virtual reality-community ook veel ophef om. Over het algemeen blijft AMD altijd wat achter qua prestaties, dat is misschien ook de reden dat de headset makers hun vingers niet aan een advies willen branden. Gezien het ‘Intel-advies’ ga ik mijn vingers er ook niet aan branden. Mocht in de toekomst meer duidelijkheid komen over de minimale eisen voor AMD-processoren, zal ik het artikel aanpassen.

De minimale processor die wordt vereist is er een met de Haswell-architectuur. Deze processor is begin 2014 gelanceerd. Processors met een oudere architectuur worden door testsoftware gezien als incompatibel en het is nog niet bekend of ook snellere i7-processor met een oudere architectuur zullen werken met virtual reality. Wij adviseren, indien je vanaf de eerste dag aan de slag wil met VR, te upgraden naar minimaal een Haswell-architectuur.

Naast de Haswell-processoren is de nieuwste processor van Intel gebaseerd op de Skylake-architectuur. Hoewel de snelheid niet schrikbarend verbeterd is, biedt deze nieuwe architectuur een stuk meer uitbreidingsmogelijkheden. Zo is het compatibel met het snellere DDR4-geheugen en kan het beter overweg met high-end videokaarten en DirectX 12.haswell-core-i7-box-and-cpu

Naast de i5-processor kun je ook een i7-processor kiezen. Over het algemeen is voor gamen de videokaart het belangrijkste onderdeel, maar er zijn een paar uitzonderingen. Zo eist het spel Project CARS ook enorm veel van je processor, zeker als je ook een racestuur, camera en streamingsoftware gebruikt. Draai je veel programma’s op de achtergrond, kies dan voor de snellere i7-variant zodat je genoeg kracht hebt om alles tegelijkertijd te kunnen gebruiken.

Moederbord

product_6_20151222175537_56791e19f3736Op het moederbord worden alle andere onderdelen aangesloten. Belangrijk is dat de hardware die je wil gebruiken, aansluit bij het moederbord. Er is een grote variëteit in moederborden, maar je kunt het gros al schrappen omdat je al een processor hebt uitgezocht. Je kunt alleen de moederborden kiezen met de juiste socket voor de processor.

Kijk ook naar de chipset. De chipset zorgt voor de communicatie tussen de processor en de rest van de hardware. Het verschil tussen de chipsets voor dezelfde socket zit vooral in het aantal aansluitingen, de mogelijkheid om meerdere grafische kaarten te koppelen en in de overklok-opties. Wil je later een tweede videokaart bijplaatsen dan is het belangrijk te kijken of het moederbord dat kan.

Het volgende waar je naar kijkt is het formaat van het moederbord. De meest gebruikte formaten zijn: ATX, µATX (microATX) en Mini-ITX. ATX is het grootst in formaat, de andere twee zijn kleiner en zijn ook geschikt voor kleinere behuizingen. Doorgaans zijn de duurdere moederborden met veel opties uitgevoerd in het ATX-formaat terwijl goedkopere moederborden in een kleiner formaat als µATX worden verkocht.

Na het maken van deze keuze, blijft er slechts een select aantal moederborden over. Nu kan gekeken worden naar luxezaken zoals de ondersteuning van RAID, het aantal PCI-E-poorten en het aantal usb3.0 of usb3.1-poorten.

Geheugen

Zodra je een mooi moederbord hebt uitgezocht, is het tijd om het geheugen te kiezen. Afhankelijk van je processor-architectuur kun je kiezen tussen DDR3 en DDR4-geheugen.hx_fury-DDR4_detail

DDR3-geheugen is al sinds 2007 op de markt en wordt langzaam vervangen voor DDR4-geheugen. Heb je een Haswell-processor uitgezocht, dan kies je voor DD3-geheugen. Controleer dit nog wel even voor de zekerheid, de tweede generatie Haswell-E-processors kan overweg met DDR4 en er is een heel klein aantal moederbord-fabrikanten die een moederbord voor Haswell-E met DDR4 geheugensloten hebben gemaakt.

Heb je een Skylake-processor, dan is het vrijwel zeker dat je DDR4-geheugen kan gebruiken, maar ook hier zijn een klein aantal uitzonderingen. Er zijn moederborden die zelfs beide geheugensloten hebben. Let er wel op dat je het juiste geheugen koopt, DDR4-modules passen niet in een geheugenslot voor DDR3-geheugen.

Geheugen is verkrijgbaar in verschillende snelheden. Momenteel is voor DDR3 met een snelheid van 1600 MHz de standaard en je kunt dit type dan ook prima gebruiken. Het nut van speciaal of sneller geheugen is twijfelachtig, als je de instaplijn van een bekend merk als Kingston of Corsair neemt, zit je doorgaans goed. Je kunt wel sneller geheugen als DDR3-1866 of DDR3-2133 gebruiken, maar dan ben je aan het overklokken als je het op deze snelheid wil gebruiken. Sneller geheugen is eigenlijk pas interessant als je wenst te gaan overklokken.

Om lekker te gamen raden we acht gigabyte aan. Dit is een prima hoeveelheid als je alleen wil gamen. Gebruik je ook accessoires als een stuur, camera, microfoon en stream je graag tijdens het games, dan kun je beter kiezen voor zestien gigabyte geheugen. Voor de beste prestaties koop je DDR3-geheugen in setjes van twee stuks en DDR4-geheugen in setjes van 4 stuks.

Harde schijf en SSD

2015-10-27-image-3
Zonder twijfel is de harde schijf voor gamen afgeschreven. Het enige waarvoor je eventueel een harde schijf kunt gebruiken is als extern back-upmiddel, maar verder is het een onderdeel dat je niet in of aan je pc wil hebben. Nog sterker, als je een harde schijf in je game pc hebt zitten zal het de computer alleen maar trager maken. Wil je veel data opslaan, dan kun je een harde schijf beter in een externe behuizing via usb aansluiten indien je het nodig hebt.

Een SSD is voor je virtual reality pc de enige juiste keuze. Nieuwe moederborden hebben een M2-aansluiting waarmee theoretisch snelheden tot wel 1GB/s kunt halen. Een instapmodel met SATA-aansluiting is natuurlijk ook prima.

Op het moment is het meest gangbare snelle model de Samsung Samsung SM951. Deze SSD heeft een M2-aansluiting en kan met een snelheid van 2150 MB/s gegevens lezen en met 1200 MB/s gegevens wegschrijven. De prijs voor een 256 GB SSD is zo’n 160 euro. Indien je gekozen moederbord geen M2-aansluiting heeft kun je de Samsung EVO serie overwegen.

Behuizing

t7red-800x640De looks voor een game pc zijn natuurlijk belangrijk, maar ook het formaat is een puntje. Wil je pc meenemen, dan kun je een kleiner model kiezen. Het belangrijkste is welk formaat moederbord erin past. Want het moederbord dat je gekozen hebt moet er natuurlijk inpassen. Doorgaans past in een ATX-behuizing ook een kleiner moederbord, maar andersom gaat zeker niet. Houd ook rekening met je grafische kaart, in een kleine kast past vaak geen grote (lange) uitbreidingskaart of slechts een kaart. Wil je later uitbreiden is een kleine behuizing geen slimme keuze. Het volgende waar je naar kijkt is een goede luchtdoorstroming en de geluidsproductie, zeker als je wil overklokken. Over het algemeen komen behuizingen van Cooler Master, Zalman, Antec en Corsair goed uit de bus.

Grafische kaart

De grafische kaart is het belangrijkste onderdeel in je game pc en het hart van elk spel dat je gaat spelen. De minimale eis voor virtual reality is een NVIDIA GeForce GTX 970 of een AMD ATI Radeon 290. Met deze kaarten ga je zeker niet alle games met de hoogste grafische instellingen kunnen spelen. Met onze ervaring kunnen we stellen dat de GTX 970 medium prima presteert. Zet je de grafische instellingen bij een spel als Elite Dangerous op maximaal, dan krijg je al snel vertraging in het beeld. Iets dat je in virtual reality niet wil hebben.

roundup-inno3d-980-ti-ichill-x4-ultra-newWat is dan de juiste oplossing? We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar wat we op dit moment aanraden is om toch voor een goedkopere kaart te gaan. De nieuwe Pascal-architectuur van NVIDIA’s nieuwste grafische processor ziet er veel belovend uit. Waarschijnlijk blaast deze kaart alle huidige grafische kaarten omver en dan is het enorm zonde als je net bijna duizend euro in een NVIDIA GeForce GTX 980 ti gestoken hebt. Als we de geruchten moeten geloven komst deze kaart in juni op de markt.

Weet je zeker dat je straks de nieuwste generatie grafische kaart gaat kopen, dan ben je nu het goedkoopste uit met een AMD ATI Radeon 290. Weet je niet zeker of je straks voldoende geld over hebt voor de nieuwste kaart, kies dan voor de NVIDIA GeForce GTX 970 of GTX 980. Deze kaarten kun je gemakkelijk en voordelig uitbreiden met een tweede grafische kaart indien je betere prestaties wil. De virtual reality-drivers kunnen inmiddels prima overweg met SLI en de veel games ook.

Wil je direct het maximale uit alle games halen, dan kun je ook prima een NVIDIA GeForce GTX 980 Ti halen. Maar zeg straks niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

Optisch station voor films

cinema
Op het moment kun je nog geen blu-rayfilms in je virtuele biosscoop afspelen, maar het is natuurlijk wachten tot er software komt waarmee dit wel kan.

Steeds meer software en films worden nog alleen online aangeboden. Wil je straks films kijken met je VR-headset, dan is een optisch station nog steeds een onmisbaar onderdeel. Voor nog geen twintig euro heb je al een simpele dvd-brander. Het station wordt aangesloten op een SATA-aansluiting. Met dvd’s ga je het in VR alleen niet redden, wil je een betere kwaliteit, dan is een blu-ray-station een betere optie. Een blu-ray-drive kost ongeveer zestig euro.

Uitbreidingskaarten

archer-t9e-1Naast een grafische kaart kunnen er nog meer kaarten op de verschillende uitbreidingssloten worden geplaatst. Indien er geen wifi op je moederbord is geïntegreerd kun je bijvoorbeeld een wifi-insteekkaart gebruiken. Wil je televisiekijken of is het geluid uit het moederbord niet voldoende, dan kan dat allemaal worden toegevoegd met uitbreidingskaarten. Er zijn ook supersnelle SSD’s als insteekkaarten beschikbaar, maar de compatibiliteit is niet altijd evengoed.

 

Voeding

Hoewel de voeding (of PSU) het laatste onderdeel is waar je naar kijkt, is het wel een van de belangrijkste onderdelen. Bespaar nooit op de voeding! Goedkope voedingen zijn van mindere kwaliteit en kunnen meestal niet het beloofde vermogen leveren en dat is bij een pc met een zware grafische kaart juist essentieel. Daarbij is de kans op storingen een stuk groter, zeker als ze ouder worden. Koop dus altijd een A-merk zoals Corsair, Cooler Master, Antec, OCZ of XFX.

rm1000_sideview_aBij de aanschaf van een voeding dien je op het vermogen (watt) te letten. Je kunt het benodigde vermogen van alle samengestelde onderdelen optellen en voor de zekerheid zo’n 25 procent extra vermogen erbij rekenen. Een handige website om te berekenen hoeveel energie je configuratie nodig heeft is http://outervision.com/power-supply-calculator. Overweeg om een modulaire voeding te kopen. Uit deze voedingen steekt geen dikke tros kabels, maar zitten losse aansluitpunten zodat alleen de nodige kabels aangesloten hoeven te worden. Zo voorkom je dat de ongebruikte kabels de doorstroming van lucht bemoeilijken, vuil en stof opnemen en zo zorgen dat het systeem te warm wordt.

Het juiste gereedschap

so-syba-100-piece-computer-technician-tool-kit-for-repairing-wiring-cleaning-testing-p-n-sy-acc65053-2Nu je een pc hebt samengesteld ga je hem natuurlijk ook zelf in elkaar zetten. Het is erg belangrijk dat je hiervoor juiste gereedschap gebruikt. Op YouTube zijn duizenden voorbeeldfilmpjes te vinden en bij bijna elk filmpje gaan mijn haren recht overeind staan, helemaal als de auteur ook nog eens beweerd dat ESD (elektrostatische ontlading) een fabeltje is. Je hebt een enorm bedrag aan nieuwe hardware gekocht en als je een ding niet wil is dat je pc vreemde fouten geeft omdat enkele transistoren beschadigd zijn door een niet te voelen en onzichtbaar schokje. Met 20 jaar ervaring heb ik heel wat onderdelen onder de loep gehad die door ondeskundig gebruik beschadigd waren.

Koop om die reden dus goed gereedschap en vergeet niet het antistatische polsbandje en de antistatische handschoenen. Bij de winkel kosten handschoenen of een polsbandje al snel vijftien tot twintig euro, op eBay vind je ze voor een paar euro.

Software

Ga je de oude pc vervangen, dan is het in sommige gevallen mogelijk de software-licenties mee te nemen naar je nieuwe pc. Zo bespaar je al snel enkele honderden euro’s op nieuwe licenties. Voorwaarde is wel dat de software maar op één pc geïnstalleerd staat. Je dient de oude pc dus te formatteren en bijvoorbeeld te voorzien van Linux. Uitzondering is een OEM-licentie (zoals bij een merk-pc wordt verkocht). Deze licenties zijn gekoppeld aan de pc en mogen niet meegenomen worden naar een andere. Voor virtual reality is minimaal een Windows 7-installatie nodig, maar als je slim bent score je nog ergens een goedkope oude Windows 8-licentie. Deze kun je tot Juni dit jaar gratis upgraden naar een Windows 10 licentie! Ons advies is Windows 10, omdat dit besturingssysteem geweldig is voor gaming. Microsoft heeft de afgelopen jaren goed naar de gebruikers en de gamers geluisterd en van Windows 10 een ideaal game platform gemaakt.

Later in dit artikel laten wij je zien hoe je Windows kunt installeren en optimaliseren voor virtual reality en het spelen van spellen.

Prijzen vergelijken

Het mooiste van zelf een pc samenstellen is dat je bij verschillende partijen je hardware kunt halen. Hoewel het gemakkelijker is om op de hoek bij de lokale computerwinkel de onderdelen in een keer te bestellen, loont het winkelprijzen met elkaar te vergelijken. Hiermee bespaar je honderden euro’s!

prijsbudgetVR

Op de website www.hardware.info kun via de Prijsvergelijker zoeken naar elk gewenst onderdeel en de prijzen vergelijken. Je kunt ook onderdelen filteren op merk, type en snelheid. Zo kun je in een klap alle moederborden met een Skylake-socket en DDR4-geheugen filteren, zodat je in een oogopslag zien welke compatibel zijn met je processor. Vervolgens kun je op prijs sorteren en onderdelen met elkaar vergelijken. Naast Hardware.info kun je op Tweakers.net ook prijzen vergelijken. Het filtersysteem is iets minder geavanceerd, maar voldoet eveneens. Zowel Tweakers als Hardware.info hebben een vergelijkbaar portofolio aan webshops die worden vergeleken.

Een extra handige feature van Hardware.info is de Wenslijst. Producten kun je op je wenslijst plaatsen. Zodra een product goedkoper wordt krijg je hierover automatisch een bericht. Handig als je bijvoorbeeld voordelig een tweede videokaart wil plaatsen!

De door ons samengestelde systemen zijn niet getest en slechts op basis van de specificaties samengesteld. Het is een indicatie van een systeem dat je zelf kunt samenstellen.

Component Budget Middenklasse Beste ervaring
Processor Intel Core i5 6400 Intel Core i5 6600K Intel Core i7 6700K
Koeling Stock Cooler Master Seidon 120V V2 Cooler Master Seidon 120V V2
Moederbord Gigabyte H110M-S2PV DDR3 MSI Z170A Gaming Pro MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Geheugen Crucial 8GB DDR3-1600 CL11 Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4-2666 CL15 kit Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4-2666 CL15 kit
Videokaart Palit GeForce GTX 970 4GB MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming 6GB
Opslag Crucial BX200 240GB Samsung 850 Evo 500GB Samsung SM951 512GB + Samsung 850 Evo 1TB
Optisch station Samsung SH-224DB Samsung SH-224DB Pioneer BDR-209EBK
Behuizing Zalman ZM-T1 Plus Cooler Master CM 690 III Black Cooler Master CM 690 III Black
Voeding Cooler Master B600 V2 600W Cooler Master V-Series Semi-Modular 750W Corsair HX1000i
Prijs ongeveer 800 euro ongeveer 1300 euro Ongeveer 2400 euro

 

In de volgende cursus laten we zien hoe je de componenten in elkaar zet.

ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!