Home How-to Speel Duke Nukem 3D in VR

Speel Duke Nukem 3D in VR

Speel Duke Nukem 3D in VR
0
0

dukenukem3Wie al wat langer weet meedraait weet natuurlijk wie Duke Nukem is. Duke Nukem 3D is een first-person shooter ontwikkeld door 3D Realms. De volledige versie van het spel verscheen voor MS-DOS in 1996. Duke Nukem 3D is het vervolg op de platform titels Duke Nukem en Duke Nukem II welke begin jaren ’90 ook door 3D Realms zijn uitgegeven.

Het verhaal

Er zit weinig verhaal in het spel, via een korte tekst onder help in het hoofdmenu en een paar korte tussenfilmpjes na voltooiing van een episode zit er verder geen uitleg bij het spel. Het verhaal komt neem op een vervolgd na de gebeurtenissen van Duke Nukem II. Duke keert terug naar de aarde en daalt neer op Los Angeles in de hoop te genieten van een welverdiende vakantie. Zijn schip wordt neergeschoten door onbekende vijanden. Via een noodsignaal krijgt hij door dat aliens begonnen zijn met een invasie op de aarde. Duke gebruikt de ejectknop en daalt neer op het dak van een gebouw. Het is aan jou om te doen wat nodig is om de buitenaardse invasie te stoppen.

Uitbreidingen

DN3DAtomicSplashHet oorspronkelijke deel had 3 episodes. In November werd het Plutonium pack toegevoegd, dit uitbreidingspakket voegde een vierde episode toe. Later zijn de twee losse delen vervangen voor de Atomic Edition (het oorspronkelijke deel samen met de uitbreiding). In 1998 verschenen nog verschillende uitbreidingen die in 2013 zijn samengevoegd in de Megaton Editie. De Megaton Editie is verkrijgbaar via Steam en heb je nodig om Duke Nukem 3D via je Virtual Reality headset te spelen.

Virtual reality mod

In 2013 verscheen de eerste mod van Malcolm Smith welke 3d en Oculus Rift ondersteuning bood. Inmiddels zijn we bij versie 2.4 van de modificatie.  Je kunt het spel op verschillende manieren spelen. Zo kun je het origineel spelen, maar ook het High Resolution Pack gebruiken. In het origineel zijn de sprite (objecten in het spel) plat. Met de High Resolution mod worden deze objecten ook 3d. Beide versies van het spel zijn even goed speelbaar. Heb je het origineel in 1996 gespeeld, dan zal het spel zonder ‘HD-mod’ nostalgischer zijn. We leggen beide speelopties uit in de how-to.

Steam

Hoewel de Sharewareversie gratis bij Duke VR geleverd wordt, kun je de volledige Duke Nukem 3D vinden op het softwareplatform Steam. Het gaat hier om de Megaton Editie met alle uitbreidingen van het spel. Het spel kost € 9,99. Na aanschaf kun je gewoon via Steam installeren. Het spel neemt zo’n 300 MB in beslag. Naast Steam kun je Duke Nukem ook vinden bij Good Old Games, maar dit is de originele Atomic versie en niet de Megaton Editie.steam

Duke VR

Op de website Malcom-S.net vind je Duke VR. Download het bestand DukeVR_v2_06.zip en pak het uit naar een gewenste locatie (ik maak hiervoor de map Duke VR). Klik vervolgens in de map Duke VR met de rechtermuisknop op het bestand eduke32.exe en kies Kopiëren naar/ Bureaublad (snelkoppeling maken). Vervolgens kun je het via de snelkoppeling op het Bureaublad openen. Als het goed is wordt automatisch herkent dat je een Steam installatie hebt en kun je het programma gewoon gebruiken. Zorg dat het selectievakje voor Polymer is geselecteerd. Klik op start om het spel te starten. Wordt het volledige spel niet direct gezien, ga dan naar de installatiemap van Steam, meestal is dit c:\Program Files(x86)\Steam. Open de mappen: SteamLibrary\steamapps\common\Duke Nukem 3D\gameroot\classic. Kopieer het bestand duke3d.grp naar de map met Duke VR. Dubbelklik op de snelkoppeling op het bureaublad om het te starten.test

High resolution Pack

Het High Resolution Pack vind je op Duke4.net (http://hrp.duke4.net/download.php). Deze mod wordt nog steeds netjes onderhouden door de community. De laatste versie is op het moment van schrijven op 15 juni 2015 uitgebracht. De gemakkelijkste manier om het te installeren is via de Self-extracting archive (Duke3D HRP v5.4 FULL SFX). Download en open het bestand en pak het archief uit. Kopieer de map autoload naar de map Duke VR. Start Duke VR en selecteer het selectievakje Enable “autoload” folder. Druk op Start om het spel te starten.

Besturing

Het spel is in virtual reality het gemakkelijkst te bedienen met je Xbox 360/One controller. Richten doe je met je hoofd. Het spel kan je wel erg ziek maken, dus probeer om de 15 minuten even een rustpauze te nemen. Probeer ook niet te veel te draaien met de rechter control stick. Voor de rest is het heerlijk knallen in deze geweldige klassieker!

Gameplay video

 

ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!