Home How-to Zo speel je Nintendo GameCube-spellen in Virtual Reality

Zo speel je Nintendo GameCube-spellen in Virtual Reality

Zo speel je Nintendo GameCube-spellen in Virtual Reality
0
0

Hoewel Nintendo altijd erg innovatief is met hun hardware, wil het Japanse bedrijf niets van Virtual Reality weten. Het bedrijf zegt dat een spel spelen een gezelschapsbezigheid moet zijn, maar mogelijk is het ook te wijten aan het falen van de Nintendo’s Virtual Boy in de jaren ‘90. Erg jammer want met name Nintendo spellen lenen zich bij uitstek om via een Virtual Reality-headset gespeeld te worden.

Dolphin

playdolphinGelukkig zijn er genoeg getalenteerde programmeurs om dit te tackelen. Als Nintendo het niet doet, doen we het wel zelf! Met behulp van de bekendste Wii en GameCube-emulator Dolphin is een VR-versie ontwikkeld. Dolphin startte al in 2003 als betaalde emulator voor GameCube-spellen. Pas vijf jaar later werd de software opensource, waarna snel ondersteuning voor Wii-spellen is toegevoegd. De emulator is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige emulators die tot nu toe is gemaakt.

Hoewel de meeste emulators zich uitsluitend bezig houden met het afspelen van spellen, kun je met Dolphin ook spellen opschalen naar veel hogere resoluties, kun je spellen in 3D afspelen en is er speciale versie waarmee je de spellen met je Virtual Reality-headset kunt spelen. Een spel als Zelda the Windwaker krijgt op deze manier een compleet nieuwe speelervaring. Dit spel werkt zelfs zo goed, dat het lijkt of het speciaal gemaakt is voor VR.

Downloaden en installeren

Om GameCube-spellen in Virtual Reality te spellen kun je niet de standaard versie van Dolphin gebruiken. Daar heb je de aangepaste versie van Carl Kenner voor nodig, genaamd: Dolphin VR-Hydraon. Het kan knap lastig zijn de laatste versie te vinden, gezien de programmeur hoofdzakelijk zijn updates op het ontwikkelaarsforum van Oculus plaats. Wij hebben de versie voor runtime 0.7 gedownload en op onze eigen website geplaatst. Deze versie kun je hier downloaden. Het kan geen kwaad om op het Oculus VR-forum te kijken of er nog nieuwere ontwikkelingen zijn. Heb je het programma gedownload, kun je het op de gebruikelijke manier installeren.

Een Wiimote installeren

blauwetandenDe Wiimote en Nunchuck worden gekoppeld via een bluetooth-verbinding. Klik op het bluetooth-pictogram in het systeemvak, kies Nieuw apparaat toevoegen. Druk vervolgens het rode knopje aan de onderkant van je Wiimote in. Als je Nintendo-apparaat gevonden is klik je erop en kies je Koppelen. Als gevraagd wordt om een wachtwoord vul je niets in en druk je op OK. Open Dolphin VR-Hydraon en klik op de knop Wiimote. Bij Wiimote 1 verander je de waarde van Geëmuleerde Wiimote in Echte Wiimote. Om te kunnen richten op het scherm heb je een infrarood sensorbalk nodig. Deze vind je voor nog geen twee dollar op eBay.

GameCube en Xbox controller


Naast een Wiimoter kun je ook gewoon een Xbox (360/One) controller gebruiken of een Nintendo Wii U GameCube Adapter via USB op je pc aansluiten en daar een GameCube-controller bij gebruiken. Instellen van je controller kun je via de knop Controllers. Klik op het uitklapmenu en kies de controller die je wilt gebruiken. Eventueel kun je de knoppen configureren via de knop Configureer, standaard was onze Xbox Controller al goed ingesteld.controller

Dolphin instellen en spelen

Zorg dat je de meest recente versie van DirectX hebt geïnstalleerd en klik in het programma op de knop Grafische. Open het tabblad Algemeen en wijzig de optie achter Geluids backend in Direct3D (als de prestaties tegenvallen kun je hier ook OpenGL instellen). Achter het tabblad Verbeteringen zet je de resolutie op 3x Native (1920×1584) for 1080p en Stereoscopisch 3D zet je op Side-bySide. Open het tabblad Hack en selecteer onder EFB Copies de optie Uitschakelen en Remove Blank EFB Copy Box. Sluit het venster en klik op Config. Zet achter het tabblad Algemeen het Framelimiet op 75 voor de Oculus Rift DK2. Gebruik je een modernere headset kun je deze hoger zetten, mogelijk zelfs op 120. Selecteer Activeer Dual Core en selecteer achter Deterministic Dual Core, ‘fake-completion’.settingsdolphinvr

 

Bijna elk spel is te hacken

Als je met de rechtermuisknop op een spel drukt en Eigenschappen kiest, zie je een tabblad met VR. Achter dit tabblad kun je de virtual reality-instellingen voor een elk specifiek spel configureren. Onderop bij VR State staat vaak hulpvolle informatie over de configuratie van het spel. Achter de tabbladen Hide Objects, Patches en AR Codes, staan soms al vooraf wat instellingen ingesteld. Door de selectievakjes te selecteren kun je de objecten uitschakelen en ‘hack’ gebruiken. Andere spellen kunnen handmatig worden ingesteld door op Voeg toe te drukken. Op de website http://www.reddit.com/r/DolphinVRcullin/ kun je een lange lijst met AR codes vinden om games met jouw Virtual Reality headset met spel te laten werken. Tijdens het spel kun je de headset afzetten en direct wijzigingen in de eigenschappen van het spel aanbrengen. Wijzigingen hebben direct effect, zodat je ook direct kunt controleren of het werkt.

hackspel_vr

Wii- en GameCube-spellen back-uppen

rawdumpOm Wii of Gamecube-spellen te spelen, heb je natuurlijk de schijfjes nodig. Omdat Dolphin niet direct van een schijf kan afspelen heb je een back-up van je spel nodig. Daarbij komt ook nog eens, dat lang niet alle dvd-spelers back-ups van Wii-spellen kunnen maken. Hier vind je een lijst met compatibel dvd-stations. Om een back-up te maken, download je het programma : http://www.gc-forever.com/forums/download/file.php?id=478&sid=31d0c7a527f5d1525063b7df271fd1dc. Plaats de schijf in de dvd-speler en klik op Start Dump. Wanneer het wegschrijven is voltooid, klik je op Convert raw to .iso. Om de back-up te starten, open je Dolphin en ga je naar Bestand / Blader door ISO’s. Selecteer de map met jouw back-ups en klik op Map selecteren. Klik op de knop Ververs om alle back-ups te laden. Dubbelklik op een spel om het te spelen.

 

Spelen en genieten van VR en Nintendo

Nu blijft er niets anders over dan genieten van de games! Er zijn een aantal toffe YouTube video’s te vinden. Zo speelt eVRydayVR al lange tijd Zelda the Windwaker in zijn DK2. We hebben de leukste emulatie VR-video’s op een rij gezet. Heb jij ook een toffe gameplay video, meld je dan aan en plaats hem op de website via de knop Plaats jouw gameplay video!

 

 

 

ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!