Home REVIEWS Consoles Review: EVE Valkyrie

Review: EVE Valkyrie

  Previous Video Review PlayStation VR
  Next Video BESTE 3D PLATFORMER VOOR VIRTUAL REALITY The Playroom VR is gratis voor de PlayStation VR
0
2

EVE: Valkyrie is een multiplayer online spaceshooter dat gebaseerd is op het EVE Online universum. Het spel is van de grond af aan ontwikkeld voor virtual reality en begon als exclusieve titel voor de Oculus Rift. De eerste keer dat ik kennis maakte met EVE: Valkyrie is al bijna een jaar geleden tijdens de testfase. In de tijd kreeg een kleine groep toegang om de game te proberen. Gezien ik de gelukkige eigenaar van een Oculus Rift DK1 en DK2 was kreeg ik ook toegang. Ik had al heel wat VR demo’s en games gespeeld, maar het moment dat ik voor het eerst door de katapult in EVE: Valkyrie werd afgeschoten is mij altijd bij gebleven.

Het was winter en ik had mijn kantoor naar de woonkamer verplaatst. Tamara (mijn vrouw) zat rustig op de bank aan de andere kan van de kamer televisie te kijken. Die avond kreeg ik een mail van een van de ontwikkelaars waarin uitgelegd stond hoe ik het spel kon downloaden. Na het downloaden, uitpakken en het aanmaken van een account dook ik direct de Oculus Rift DK2 in. De interface die ik des tijds in VR te zien kreeg is vrijwel identiek gebleven en al snel begon ik aan de training. Ik zat in een ruimteschip een keer door een soort lange tunnel de ruimte in. Vol verwondering en met openmond keek ik om mij heen, wat een prachtige details en fantastische geluidseffecten. Er werden verschillende onderdelen van het schip getest waarna er werd afgeteld. Ik ging er maar goed voor zitten, bij nul schoot het schip de lange tunnel uit terwijl ik een enorme kreet vol verwondering uitkraamde. Er gingen duizenden dingen door mijn hoofd, maar die gedachtes waren niets bij het gevoel dat het spel mij gaf! Virtual reality is echt! Wauw dit is gaaf! Eindelijk een echt spel gemaakt voor virtual reality! Eindelijk een spel dat in 3D en met 90fps draait en wat is het verschil tussen kleine demo’s, gehackte spellen en kleine indie games die ik tot op heden geprobeerd had waren niets bij de ervaring die ik nu voor mijn kiezen kreeg! Virtual Reality blijft verbazen! Het gejuich had natuurlijk de aandacht getrokken van de anderen in huis en kort daarna hadden ook mijn zoontje en vrouw een training als ruime gevechtspiloot achter de rug. Even verbaast als ik stapten ze vol verwondering de bril uit.

Eerste keer dat ik EVE: Valkyrie probeerde! Geplaatst door Robbert Brus (@vrbites) op

De training die we des tijds probeerde is identiek aan de training die jullie in de uiteindelijke versie hebben gekregen. Vliegen door groene vlakjes en het schieten van wat objecten. De uiteindelijke versie is volgens mij wel iets korter geworden, maar het kan ook zijn dat ik tijdens mijn eerste kennismaking uren rondgevlogen heb om te genieten van het gevoel.

Wat ik in die tijd nog niet had was een verhaallijn. De testversie bestond slechts uit de training en online elkaar neerknallen. De kans dat je iemand anders online trof was helaas erg klein. Weinig mensen beschikte over een virtual reality headset en je was dus vaak in gevecht met de computer. De computer deed niets anders dan rondjes om je heen draaien en vechten in de ruimte was dan ook snel een langdradig gebeuren. Dat is nu wel anders! Nu is het spel bij duizenden huishoudens beland. Niet alleen de Oculus Rift-eigenaren, maar sinds 13 oktober ook bij alle PlayStation VR bezitters! Online is nu een feest en een uitdaging! Maar niet alleen heeft EVE Valkyrie wat te bieden er is ook een verhaallijn waar ik eerst mee wil beginnen.

screenshot_dogfight2-1

ran_kavik-1
Rán Kavik

Je vliegt namelijk niet zomaar door de ruimte. Je bent namelijk lid van een groep gevechtsstrijders die in strijd zijn met Fatal. Deze slechterik steelt het bewustzijn van piloten, die tijdens de strijd doodgaan. Het bewustzijn upload hij in nieuwe kloons zodat hij de piloten voor zijn eigen leger kan gebruiken. Ook jij was slachtoffer van Fatal, maar je bent door de Valkyrie onder leiding van Rán Kavik gered. Het is aan de Valkyrie om de praktijken van Fatal te stoppen en de anderen een nieuw en vrij leven te geven.

Je hoeft dus niet alleen online de strijd aan te gaan tegen je vrienden, maar dus ook lekker offline tegen het leger van Fatal vechten! Helaas is het aantal single player missies niet genoeg om overtuigend te zeggen dat het spel offline net zoveel plezier zal geven als online.

In het spel verdien je XP, hoe meer XP je krijgt hoe hoger je in rank zal stijgen. Ook verdien je Silver waarmee je nieuwe onderdelen voor je schip kunt kopen, onderdelen vrij kunt spelen zoals een extra lanceer tube waarop je een ander schip kunt plaatsen of nieuwe ruimteschepen. Er zijn totaal drie klassen schepen: de snelle en gemakkelijk te maneuvreren “fighters” komen met automatische raketten en geweren, de “ heavy”  schepen zijn traag en moeilijk te besturen maar komen met zware geweren die je richting geeft met je hoofd en ze kunnen snel wegkomen door te ‘jumpen’, de “support”-klasse die beschikken over een lazer en een reeks spider bots die zich hechten aan de vijand en de langzaam schade toebrengen.

eve_valkyrie_keyart_landscape_logo_1920-1

De verschillende klasse voelen enorm anders aan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het gevechtsvliegtuig dat simpelweg sterk op elk vlak is.

Gameplay

EVE: Valkyrie zit steengoed in elkaar! Eedereen die voor het eerst de katapult wordt afgeschoten zal even zijn adem inhouden om vervolgens overgoten te worden door de perfecte besturing, geluidseffecten, grafische pracht en natuurlijk virtual reality. Voor de ervaren gamer spreekt besturing voor zich en is er vrijwel geen leercurve. Er is wel een verschil tussen de Oculus Rift en PlayStation VR en dat is vooral op grafisch gebied. In de Rift zie je veel meer details en zijn de special effects een stuk beter. Ook het geluid van de Rift blijft onevenaarbaar. Kijk ik naar de gameplay dan heb ik persoonlijk het gevoel dat dit gemakkelijker ging op de PlayStation. Ik zal al snel op rank 5 en deed echt mee met de rest en was zelfs een aantal keer eerste op het scoreboard. Ik kon goed achter vijanden aanhaken en aller reageerde net iets vlotter dan de pc-versie.

Conclusie

EVE: Valkyrie is een van de betere games die je op dit moment voor virtual reality kunt krijgen. Hou er wel rekening mee dat het echt om de online gevechten gaat! Gezien het gedraai in de ruimte is het wel verstandig om eerst een demo in de lokale gameshop te proberen.

Je kunt EVE: Valkyrie vinden in de PlayStation Store en in de Oculus Store.

ClassicGamerNL Ik ben ClassicGamer en en deel graag mijn passie voor virtuele reality en retro games met iedereen. Ik maak graag gameplayvideo's en plaats ze op YouTube. Bedankt voor je bezoek aan VRBites! Ik hoop je snel terug te zien! Vergeet je niet te registreren, zodat je ook jouw eigen YouTube-video kunt uploaden!

Comment(2)

    1. Valt heel erg mee. Dit is eerlijk gezegd een van de spellen die ik het langste volhoud in de PS VR. 🙂

Comments are closed.